Kasza gryczana zalety
Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna- w Polsce od wieków kochamy te sycące i wartościowe potrawy. Kasza ogromną popularnością cieszy się zresztą nie tylko w Polsce. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu od wieków stosują kaszę bulgur. W naszym kraju potrawa ta jest zupełnie nieznana a szkoda bowiem charakteryzuje się doskonałymi właściwościami odżywczymi. To co wyróżnia ten rodzaj kaszy na tle polskich to spora zawartość błonnika. W porównaniu do polskich kasza, kasza Bulgur zawiera jej nawet dwa razy więcej. Potrawa ta jest ponadto prawdziwą skarbnicą potasu oraz fosforu. Sięgać po nią powinni również Ci, którzy borykają się z niedoborem magnezu. Na 100 g tego produktu przypada aż 32 mg magnezu. Osoby będące na diecie ten rodzaj kaszy powinny koniecznie włączyć. Dzięki sporej zawartości błonnika usprawnia ona trawienie, a co za tym idzie w znaczącym stopniu poprawia metabolizm. Błonnik wchłania wodę, dzięki temu daje dłuższe uczucie sytości. Stosowanie tej kaszy pozwoli pozbyć się zbędnych kilogramów.