Ocet jabłkowy dlaczego taki dobry ?
Ocet jabłkowy jest nie tylko środkiem spożywczym. Stosuje się go zarówno w kosmetologii jak i w medycynie. Jest on również świetnym antyoksydantem – pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, zapobiega miażdżycy, przyczynia się również do zachowania świetnej sylwetki ze względu na to, że przyśpiesza procesy trawienia. Chroni przed infekcjami, a związki w nim zawarte powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych, przez co usprawniona jest praca organów wewnętrznych. Ocet jabłkowy z powodzeniem zastąpi majonez w sałatkach czy innych daniach. Pomaga również zapobiegać cukrzycy, gdyż dodany do posiłków spowalnia podwyższenie poziomu cukru we krwi, przyśpiesza produkcję insuliny. Dobrze jest przygotować własny ocet w domu ze względu na to, że te sklepowe często zawierają niepożądane dodatki. Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć je i pokroić w drobną kostkę – razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Umieścić je w dużym słoiku i zalać przegotowaną wodą z cukrem w proporcji łyżka cukru na szklankę wody. Jabłka zostawić w zamkniętych słoikach na kilka tygodni, później przelać do butelek.